donderdag 1 juli 2010

Bekeken: Openbare Bibliotheek Keulen

Openbare Bibliotheek Keulen
Directeur: Dr. Hannelore Vocht (sinds 2008)
Er werken circa 160 medewerkers. Meer dan enthousiast rondgeleid door Wiebke Diercks (Diplom- Bibliothekarin).







De bibliotheek van Keulen (met ruim 995.000 inwoners de vierde stad van Duitsland) is met een collectie van circa één miljoen items een van de belangrijkste openbare bibliotheken in Duitsland. De bibliotheek heeft 85.000 leden en is daarmee een van de grootste culturele instellingen in Keulen. De Stadtbibliothek bestaat uit de centrale bibliotheek (die Zentralbibliothek), elf filialen (Stadtteilbibliotheken), een boekenbus (Bücherbus) en het Keuls schrijvershuis (Haus der Kölner Autoren) waar diverse literatuurarchieven bijhoren; onder andere het Heinrich-Böll-Archiv.
Daarnaast is de Germania Judaica in de centrale bibliotheek gehuisvest: de grootste bibliotheek over alles met het Duitse Jodendom te maken heeft.



De bibliotheek hecht grote waarde aan het boek (schriftelijke informatie) en het samenwerken met andere (culturele) instellingen. De Volksuniversiteit zit dichtbij en binnenkort komt er een nieuw ethnisch museum naast de bibliotheek.
In de bibliotheek staan boeken centraal, maar op elke verdieping staan wel minstens 2 pc's.
De cursus 'Was Google nicht findet' wordt regelmatig gegeven. Google doorzoekt bijvoorbeeld geen catalogi van bibliotheken. Is ook folder gemaakt om klanten op grondig zoeken te wijzen.
Houden ook zoekrally's voor kinderen.

De centrale bibliotheek ligt net achter een groot plein (Neumarkt). Het gebouw is echt 70's met rode kasten en rood als steunkleur. Er mag aan het interieur niets ingrijpends veranderd worden, want het pand valt onder de monumentenzorg. Een groot trappenhuis is dicht voor het publiek. Er zit een bewaker bij de ingang op de begane grond. Bewaker kan jaar toegang ontzeggen. Er worden geen foto's van de overtreders van de huisregels gemaakt; gegevens worden in het ledenbestand ingevoerd. Stankoverlast komt voor: er is een lijst gemaakt met adressen waar mensen gratis kunnen douchen (waarna ze weer van harte welkom zijn in de bibliotheek).


Jeugd met spaarsysteem en bordspellenuitleen
De jeugdafdeling wordt later dit jaar heringericht. De jeugdafdeling is heel donker en zit in de kelder.
Keulen heeft een leesbevorderingssysteem met punten voor kleine presentjes. De kleintjes mogen als ouders of grootouders voorgelezen hebben een tekening van het kaft van het boek maken. Dat kunnen ze doen in het Papalapap-tekenboek. Voor elke tekening krijgt een kleintje tien punten. Die zijn inwisselbaar voor een prijs. Je kunt ook punten opsparen om zo te sparen voor een grotere prijs. De prijzen zijn te bekijken in een vitrine in de bibliotheek.
Grotere kinderen (6-9 jaar) kunnen aan de slag in het Leseclub Tagebuch. Daarin noteer een kind de titel van het boek, de schrijver, wat hij/zij de mooiste plek in het boek vond (mag je tekenen of beschrijven), welke personen een rol spelen in het boek en waarom je het boek mooi of lelijk vindt. Gebaseerd op systeem in Hongkong (maar daar hoefde je niets vast te leggen, alleen boeken te lenen om de kadootjes te krijgen).

De bibliotheek leent spellen uit op de jeugdafdeling (alle met 'Spiel des Jahres' bekroonde titels en meer). De uitleen gaat goed (succes en zonder al te veel ontbrekende delen). De originele regels gaan in mapjes, kopieën ervan belanden in de uitleendozen.
 

Bestsellers-service fictie en non-fictie
Keulen biedt Bestseller-Service: alle boeken die in Der Spiegel-hitlijst staan worden onmiddellijk gekocht. De klant die de actueelste boeken wil lenen moet twee euro betalen voor twee weken. Er worden tot 4 exemplaren van de hoog genoteerde boeken gekocht en 1 van die onderaan de lijst staan. Als een boek verdwijnt uit de lijst, dan schuift het een schap op en is het gratis te leen. Een heel populair rek.

Beeld en geluid: luisteren naar cd's op ghettoblaster
De cd's en dvd's zitten in open doosjes. De beveilging gaat met labelstickers. De Blu Rays zitten in dichte dozen, omdat die flink gejat werden.


Je kan in de bibliotheek staand cd's luisteren op ghettoblasters met oortelefoons. Om te horen of de versie op de cd diegene is die je wilt lenen.


De blindenbibliotheek is ook in de centrale bibliotheek te vinden. De blindenbibliotheek leent Daisy roms uit en de Daisy rom-speler.

Ook is er geluidststudio, analoog, waar je muziek kan maken/opnemen. Er staan filmpjes op YouTube die zijn opgenomen in de bieb. Er is ook een silent piano.

Digitaal
Er kunnen media gedownload worden.
www.e-ausleihe.de


Klachten en ideeën
Klachtenafhandeling vindt plaats in aparte kamer in verband met privacy. Alle klachten worden door twee medewerkers afgehandeld; dit voor eenduidig beleid.

De bibliotheek heeft daarnaast een ideeën/klachtenbus. De resultaten daarvan staan op intranet. Commentaar, lof en kritiek kan geleverd worden en je kunt aangeven of je een antwoord wilt.

Huishoudelijk
De bibliotheek stimuleert automatisch incasso: 23,50 voor jaarabonnement is 13 maanden lidmaatschap als je incasso regelt.

Lenen is gratis voor boeken, cd's en dvd's 1,80 voor twee weken. Bestsellers 2 euro per 2 weken.

Tijdschriften worden uitgeleend.


Andere opvallende zaken
Op de begane grond staat een kauwgomballenautomaat met daarin oordopjes, die voor één euro te koop zijn.


Als lid kun je bij slecht weer ook een rood-witte paraplu lenen. Uitleen zoals een boek: vier weken op je bibliotheekpas (uitleentermijn van boek).


In de bibliotheek bevindt zich een studieruimte met computers en een beamer.

Om nette rij met doorgang bij de uitleenbalie te krijgen, is er een witte lijnsticker op de grond geplakt en dat werkt.


Er is geen RFID-systeem, boeken in machine in te leveren, maar daarna door medewerker sorteren in sorteerruimte.

De medewerkersroosters van alle etages zijn voor iedereen in oogopslag te zien: via de software van open Office (gratis).

De bureaus zijn in hoogte verstelbaar.


Er is een restaurant met terras. Het restaurant is gevestigd in de voormalige leeszaal, die verhuurd is aan een derde partij om extra inkomsten te krijgen.

Om luiers te verschonen is er een ruimte met een aankleedtafel.


Meer op:

René van Dam, 1 juli 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten