vrijdag 2 november 2012

Keukenhof in de herfst




Bij de Keukenhof denken de meeste mensen aan het voorjaar en dat is helemaal terecht. Toch is de Keukenhof in oktober ook altijd een weekend open voor het publiek. Dit jaar was dat op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2012. Er is in zo'n weekend veel te zien en doen. Om te beginnen is er een bloembollenmarkt waar ze speciale bollen verkopen die je niet bij je plaatselijke supermarkt of tuincentrum vindt. Daarnaast gidst een deskundige rondleider geïnteresseerden door het park. Zo kom je veel te weten over het park en alles wat daarin te zien is. Tot slot was er dit jaar ook nog het Nederlands Kampioenschap bloemschikken. Hieronder een impressie in woord en beeld. Nooit geweten dat er dagelijks zoveel gebeurt voor een park dat maar twee maanden per jaar open is!



De Keukenhof werd in 1830 ontworpen door tuinarchitect Zocher, die ook het Vondelpark en de tuin van Paleis Soestdijk heeft vormgegeven. Het is een Engels park met slingerende paden en 
een vijver in het midden. Het in 1949 voor het publiek geopende park heeft sinds 1998 ook een gedeelte dat Frans aandoet met rechte zichtlijnen. 

De borders worden jaarlijks op de computer ontworpen en bekeken. Het planten van de echte bollen gaat eind september van start en loopt door tot 15 december. Alle bollen gaan handmatig de gespitte en met biofeed verrijkte grond in. Dat gebeurt door een team van 33 hoveniers. De hoveniers zijn in dienst van de stichting Keukenhof en zijn het hele jaar actief. Elk jaar worden alle bollen na de bloei eruit gehaald en vernietigd. Dat is een eis van de bollenleveranciers. Zij leveren hun beste bollen en die mogen daarna niet her en der opduiken. De bollen zijn hun visitekaartje.

De entree in Lisse
Belangrijke attracties tijdens herfstopening: de Bloembollenmarkt en het Nederlands Kampioenschap Bloemschikken


Planters aan het werk
Aanplant van de bollen die in 2013 zullen bloeien



Zicht op deel van de Historische Tuin
Rotterdam heeft er een, maar in Lisse is de enige met bloembollen vernoemd naar BN'ers
Het topstuk voor 2013 als Engeland het thema is vanwege hun parken en tuinen: "Land of great gardens"
Let op het grapje van de hoofdontwerper Jasper van der Zon: de klok geeft Engelse (10.30 uur) en Europese (11.30 uur) tijd aan
Voor de Big Ben, de belangrijkste aanplant voor 2013, gaan maar liefst 63.000 bollen de grond in. Daarvan zijn er 50.000 Muscari (Blauw Druifje). Daarnaast vele duizenden van Tulipa Schoonoord, Willem van Oranje, en Willemsoord. Tulipa Van der Hoef (geel) moet nog geplant worden. De bollen worden uitgediept geplant, dan gaat er aarde en gaas overheen. Het gaas is om te voorkomen dat hazen de bollen als lekkernij verorberen. Het bollenkunstwerk is maar liefst 22 meter breed en 13 meter hoog.

Cyclamen bloeien prachtig in de tuin (te koop op de bollenmarkt)
Hier Cyclamen als droogbloeier voor op tafel (moet daarna wel grond in)


Historische tulpen


Ook de tuinbibliotheek kan aangevuld worden
De duurste bol die bij Peter Nijssen te koop is: een heel bijzonder Sneeuwklokje
Een hele catalogus vol met écht bijzondere kleurmakers voor de tuin

Een van de Knotplatanen van meer dan 60 jaar oud. Kosten 8.000 euro per stuk
Watercypres: via China, het Verenigd Koninkrijk en Boskoop uiteindelijk in Lisse terechtgekomen
Watercypres is bijzonder: 'blad'verliezende naaldboom
Herfstiger dan dit vind je niet
Meerstammige bomen door het houthakbeleid van na de oorlog: in feite zijn het waterloten
Voor het laatst te zien in 2013: Beuken van 170 jaar oud, ze zijn aan het eind van hun cyclus door het zeeklimaat en...

Hol door de reuzenzwam. De kapvergunning is na jaren gesteggel binnen. Nieuwe Beuken zullen na afgraven van de besmette grond worden aangeplant
Kunst in de Keukenhof
Foutje: dit zijn geen tegels, maar is een betonnen plaat...
Daardoor krijgen de bomen onvoldoende water en sterven ze langzaam af. Hier zijn de kruinen van de Beuken al dood


Ook deze eik heeft niet lang  meer...
Een rest van de Biefstukzwam op de Eik


Afgebroken deel van de Biefstukzwam

Langzaam begint het te miezeren, dus tijd om na 80 minuten rondleiding naar de warme kas te gaan en afscheid te nemen van de zeer enthousiaste gids Patricia. 
Paviljoen waar het NK Bloemschikken plaatsvindt
Een van de inzendingen
Literaire inspiratie: boekenberg
Bloemschikken kan ook met afgeschreven boeken
"Wees aardig voor de aarde - Ze is van ons allemaal!"
Tijd om weg te gaan en...
thuis de duurste bollen ooit gekocht te planten
Naast de  gele Corydalis van 11,50 euro voor 1 bolletje ook 25 Corydalis solida voor 7,50 euro aangeschaft
De verpakking van het kostbare knolletje
Het knolletje met groeipuntje
Kan volgens verkoper in pot met humusrijke grond die tot -6 graden buiten kan blijven. Bij kouder: vliesdoek neerleggen of binnenzetten. Van belang om binnen week na aankoop te planten. Deze zijn zelfde dag de pot ingegaan. Nu is het afwachten...

De Keukenhof zal volgend jaar geopend zijn van 21 maart 2013 tot en met 20 mei 2013. Dan zal ook maar liefst 7.000 kilo eenjarig raaigras gezaaid zijn tegen mosvorming. Het park is vóór 20 april het mooist: als er in Lisse namelijk bloemencorso is, dan is er op de Keukenhof ook topdrukte. Daarbij staan de fotograferende bezoekers overal; op het gras en zelfs in de bloembedden... Tip dus voor volgend jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten