woensdag 25 april 2012

Jaarlijsten op Mega Top 50 site vol fouten

De Top 40 is al decennia een goed gedocumenteerde hitlijst, terwijl de Mega Top 50 en al haar voorlopers dat niet is. Het valt daarom te prijzen dat er een nieuwe toevoeging is op de Mega top 50 site: alle jaarlijsten vanaf 1969 staan online. Dat is een prachtig initiatief, maar helaas met een slechte start. Waarom vraag je je af? Zo moeilijk hoeft het vullen van een database toch niet te zijn? Sterker nog: hoe simpel kan je het hebben? Je hoeft alleen de lijsten maar over te tikken, plaatjes toe te voegen, de computer het hitverloop in een grafiekje te laten vatten... Maar ja blijkbaar is het snel online zetten belangrijker dan grondig te werk gaan en haastige spoed is nu eenmaal altijd goed in het gooien van roet in de hitsoep. De site is nu onbetrouwbaar. Het wemelt van de fouten. 



Om een paar voorbeelden te noemen: wie staat er op nummer 6 in de jaarlijst van 1979? Geen idee. En zo zijn er wel meer lege plekken in diverse jaarlijsten te vinden: de nummers 89 van 1980, 89 van 1978, 27 van 1986 ontbreken ook. 




Er zijn niet alleen lege plekken, maar ook grove fouten te vinden: Si On Chantait van Julien Clerc uit 1974 staat op 60 in 1987 waar Hélène op zijn plaats is... En wat doen The Faces met I'm Losing You uit 1972 op nummer 39 in de lijst van 1977?



Ook is de invoer van platen die opnieuw in de hitlijsten terechtkwamen niet altijd even zorgvuldig gedaan: bij Heaven Must Be Missing An Angel van Tavares in 1985 krijg je het hitverloop van 1976 voorgeschoteld, idem bij Tina Charles in 1987 met I Love To Love. 




Meer rare dingen: Shine van Frida kwam maar tot nummer 23 in de Top 40 (!): waarom geeft de Mega Top 50 informatie over de hitnoteringen van een concurrerende hitlijst?! Bij de Nationale Hitparade, voorloper van de Mega Top 50, kwam Shine tot #19. Bij State Of Independence staat dat Donna Summer haar tweede nummer 1 scoort in Nederland. Ja dat klopt voor de Top 40, maar niet voor de Nationale Hitparade! State Of Independence kwam daar tot # 3. 





En dan het beeldmateriaal... Bij Daniel met Julie (1983) hebben de makers een plaatje van Daniel Bedingfield geplaatst. De zanger met dezelfde voornaam was 4 jaar in 1983... 
En ach, bij Debbie (Everybody Join Hands, 1972) voeg je gewoon een plaatje van Debbie Harry toe. Beiden blond zal men wel gedacht hebben... Bij Aurora van Nova krijg je een plaatje van Novastar voorgeschoteld... Lijkt er wel op, toch? Men had het ook gewoon leeg kunnen laten, zoals die plek bij veel artiesten dat nog is. En er is meer mis met de gekozen plaatjes. Bij de solohits van Agnetha Fältskog staat de formatie ABBA afgebeeld... Dat is niet consequent fout gedaan: bij de solohits van Frida is Annifrid weer wel solo afgebeeld. Vanessa kent toch ook iedereen (blond) zou je denken? Zo niet op deze site, want bij Upside Down krijg je wel heel rare informatie én een foto van Vanessa Carlton...




Kortom het bezoeken van de site is wel vermakelijk, maar voor wie zich wil verdiepen in de hitgeschiedenis van de Mega Top 50 is het niet zonder risico. Vanwaar de haast? Tip: eerst wat meer controle uitvoeren voordat je een site-onderdeel lanceert.


Neem zelf een kijkje bij de jaarlijsten Mega Top 50 en laat weten of je nog meer rare dingen tegenkomt...

2 opmerkingen:

  1. Hai René,

    Via de #megatop50 hashtag in je Twitter bericht (daardoor automatisch getoond op de MT50 site) kwam ik je weblog bericht tegen. Ik ben erg blij met je bericht. We staan namelijk altijd open voor feedback!

    Het idee voor de MT50 site is ongeveer twee jaar geleden ontstaan. Interessant om te weten: er was toen geen digitaal archief (database), er was geen papieren archief (exemplaren), er was geen audio archief... en ik vond dat het hoog tijd werd om dat archief aan te leggen.

    Zoals je zult begrijpen was dat een gigantisch karwei. Het betreft een archief van rond de 20.000 titels en die wilden we het liefst allemaal voorzien van song info, artiest info, audio, chartverloop, youtube links, spotify links, afbeelding etc. etc.

    Om dat te kunnen realiseren in 1 a 2 jaar (ipv ruim 10 jaar :) ) hebben we er voor gekozen om mbv slimme algoritmes koppelingen te leggen tussen meerdere databases. Zo komt de song en artiesten info (en het bijbehorende fotootje van de artiesten) uit de Publieke Omroep artiesten database. Helaas is deze koppelingen in een aantal gevallen niet helemaal goed gegaan. (bijvoorbeeld bij Debbie / Debbie Harrie en Daniel / Daniel Bedingfield). Gelukkig in 95% van de gevallen wel.

    Ander voorbeeldje: de verwijzingen naar de Top 40 hebben we zoveel mogelijk geprobeerd uit de Publieke Omroep artiestendatabase proberen te verwijderen door te zoeken op keyword 'top 40'. Die verwijzingen zijn er nu als het goed is allemaal uit. Je zult echter snappen dat het doorlopen van 20.000 titels op zoek naar een notering in de top 40 (puur een nummertje) veel ingewikkelder is en met de hand moet!

    ... zomaar even wat voorbeelden om uit te leggen waarom je af en toe nog wat fouten op onze site tegenkomt. Net zoals het hitdossier zal het nog wel even duren voordat onze site foutvrij is.

    Waar ik dus enorm blij mee ben zijn mensen zoals jij, die lekker in onze site spitten en fouten boven tafel weten te krijgen. Die gaan we uiteraard gelijk aanpassen! Als iedere Nationale Hitparade liefhebber dit doet zijn we hopelijk bij het 50 jarig bestaan van de Nationale Hitparade foutvrij!

    Dus ook voor iedereen die dit leest: kom maar op met die gevonden fouten. We lossen ze heel graag op!

    Met vriendelijke groet!
    Bart Arens,
    presentator Mega Top 50

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel duidelijk en dus een mooie uitdaging voor iedereen! Hoe sneller alle data compleet zijn, hoe beter :-)
      Wordt vervolgd...
      Groet,
      René

      Verwijderen