zaterdag 28 april 2012

Hilarische serie: BLOEDVERWANTEN


Cover dvd-box seizoen 1

Als je van één serie minstens één aflevering gezien moet hebben, dan is het wel van BLOEDVERWANTEN. Niet vanwege de kwaliteit, maar vooral om te lachen om wat er allemaal gezegd wordt en voor ongeloofwaardigs gebeurt. Op 15 maart 2012 begon seizoen 2 en op 19 april keken maar liefst 1 miljoen mensen, dus wellicht ken je de serie al. Maar als je nog niet tot dat miljoen behoort... kijk dan eens! Want in welke serie wil iemand (Tanja Jess) inbreken, maar weet eerst niet hoe tot er een vliegtuig overkomt? Of bespreekt een dochter (Saskia Temmink) met de minnares van haar vader (Roos Ouwehand) eerst even de kanker die bij haar geconstateerd is om een paar seconden later over te gaan op een evaluatie van de penis van vader en zoon waarmee ze beide een relatie had? Juist: BLOEDVERWANTEN.



Cast serie 1
In BLOEDVERWANTEN staat het familiebedrijf De Winter Flowers centraal. Als pater familias Bennie de Winter in seizoen 1 sterft, valt zijn gehele vermogen in handen van zijn toegewijde dochter Esther. Mocht haar iets overkomen, dan krijgen haar kinderen Iris, Thomas en Martijn alles in handen. Het bedrijf wordt sinds jaren aangestuurd door Anton, de ex-man van Esther. Hij is twintig jaar geleden getrouwd met de veel jongere Fien. Samen hebben ze een dochter, Antje, die veel te lijden heeft onder de vele ruzies tussen vader en moeder.De spanningen in de familie lopen na Bennie’s overlijden hoog op, zeker wanneer Esther ondekt dat Bennie nog een dochter (Eva) heeft uit een eerdere relatie. Eva is onderzoeksjournalist en was het bedrijf reeds voor de dood van Bennie op het spoor, De Winter Flowers blijkt namelijk een oorlogsverleden te hebben en wordt met de ondergang bedreigd. Welke rol speelt Eva in dit geheel? Hoe houdt de toch al niet bijster hechte familie stand tegen alle druk van buitenaf? Hoe vergaat het Anton, Fien en .. Esther? En wat gebeurt er met Antje, die steeds verder wegzakt in haar isolement? Hoe sterk is de band tussen de bloedverwanten?

BLOEDVERWANTEN is een serie in de traditie van De Fabriek (1981), Herenstraat 10 (1983) en Dossier Verhulst (1986), maar helaas niet in lijn van Oud Geld (1998) of recenter Penoza (2011), A'Dam & E.V.A. (Amsterdam En Vele Anderen) (2011) en Lijn 32 (2012).

De serie heeft de meeste overeenkomst met Diamant (1993) en dat is niet zo gek, want de scenarist is in beide gevallen Haye van der Heyden. Zijn dialogen zijn vaak verschrikkelijk pretentievol, maar blijken dat uiteindelijk niet. De toch zware onderwerpen die aan bod komen (kanker, angst voor kinderontvoering naar het buitenland bijvoorbeeld) komen ter sprake, maar veel om het lijf heeft het allemaal niet.

Haye van der Heyden
Maar meningen verschillen. Anna Staal  schrijft: "Haye vd. Heijden, ook niet de minste onder de schrijvers, tekende voor het goed in elkaar gezette scenario."

Job Gosschalk
Casting director Job Gosschalk vindt discussie over de serie prettig. Hij bedacht samen met Van der Heyden de karakters en castte de acteurs. Het schrijven van de verhaallijnen volgde pas in tweede instantie, nadat de AVRO enthousiast had gereageerd op de plannen. Job Gosschalk in 'Het Parool' van woensdag 3 maart 2010: "Een homoseksuele man gaat terug in de kast, terwijl zijn knappe jongere broer een 25 jaar oudere vriendin heeft. Er zullen best mensen zijn die zeggen: 'Belachelijk, zo lichtvaardig mag je er niet mee omgaan.' Dat zou ik niet erg vinden, tumult is altijd leuk."

Tanja Jess als Fien
Hoofdrolspeler Tanja Jess in 'Televizier': "Ik las het script en dacht: die mensen zijn allemaal knetter! Iemand die het met z’n eigen zus doet! Maar ga bij een willekeurig gezin kijken en je wil niet weten wat je tegenkomt. Hoe leuk is het voor de kijkers om in de diepste hoeken van die kast te kijken naar de weggestopte geheimen en frustraties? De onderlinge verhoudingen, zo’n moeder die zich overal eindeloos mee bemoeit, gescheiden ouders die met elkaar in één kamer moeten verkeren en doen alsof het gezellig is. Dat maakt het een feest der herkenning."

Henriëtte Tol als Esther
Rest er maar een tip en dat is kijk zelf eens een keer, geniet van de hoogdravende, maar o zo soapy dialogen en lach om moederkloek Henriëtte Tol. In haar familieziekte gaat ze binnenkort misschien net zo ver als Alexis ooit deed in Dynasty. En wie weet openbaart zich straks ineens nog een tweede, diepere zingevende laag?

Bekijk de promo voor seizoen 2

Oude afleveringen op Uitzending gemist

Site BLOEDVERWANTEN

De serie verschijnt in juni 2012 op dvd.

***

Markoesa Hamer, Monique van de Ven, Jelle de Jong, Lisa Smit in DOKTER DEEN
Nog één kijktip om eens lekker om te lachen. Ook o zo slecht was DOKTER DEEN, de eerste dramaserie van omroep MAX. De inmiddelse niet meer uitgezonden serie leed aan hetzelfde euvel als BLOEDVERWANTEN: een totaal ongeloofwaardig scenario met een cast die er nog van alles van probeert te maken. Hier waren Edwin de Vries en Simone Kome-van Breugel schrijvers van dienst. Een mooie samenvatting van de laatste aflevering uit de Rubriek De Oogst in de Varagids 15-2002: "Dokter Deen bakt ze bruin. Of beter: de schrijvers doen dat. In één aflevering maken we kennis met een zwerver (Huub van der Lubbe). Deze blijkt de verdwenen ex van de dokter én de vader van haar kinderen. Hij breekt in (sleutel onder de bloempot!) bij de verloofde van de dokter, trekt pak van die nieuwe lover aan en komt verlovingsfeestje verpesten. Wordt van eiland gestuurd, gaat niet en schuift aan in restaurant als nieuw liefje van beste vriendin van de dokter. En ja hoor, daar komt ook de dokter met haar verloofde binnen. Volgt u het nog?"

Promo DOKTER DEEN

In april 2012 op dvd verschenen. Te bestellen bij Bol.com en andere dvd-zaken. Een vervolg is in de maak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten