donderdag 24 mei 2012

Intouchables is NIET de bestbezochte Franse film ooit in Nederland


Diverse media meldden de afgelopen week dat de Franse film Intouchables de bestbezochte Franse film ooit is in Nederland. Die sites en kranten hebben hun huiswerk niet goed gedaan, want het is niet waar. Een check bij de NFC, de organisatie die bijhoudt hoeveel bezoekers een film in Nederland haalt, had dat meteen al zaten zien. Er is op zijn minst één Franse film die meer bezoekers heeft getrokken. En die film is... LES UNS ET LES AUTRES van Claude Lelouch!





In de top 20 over het jaar 1982 stond die Franse film op de derde plaats met 648.847 bezoekers, dat zijn er dus al 148.847 meer dan INTOUCHABLES nu heeft. De laatste cijfers die over LES UNS ET LES AUTRES tot mijn beschikking staan dateren van 31 december 1985. Op die datum had LES UNS ET LES AUTRES 776.300 bezoekers naar de bioscoop weten te trekken. Dus om LES UNS ET LES AUTRES in te halen heeft INTOUCHABLES nog een dikke 250.00 bezoekers nodig. Als die gehaald zijn, dan is het misschien de bestbezochte Franse film ooit in Nederland. Misschien? Ja, want cijfers voor 1979 heb ik niet bekeken... dus wie die heeft kan uitzoeken of een Franse film met Jean-Paul Belmondo of Louis de Funès of van regisseur Jacques Tati nog meer bezoekers wist te lokken. Voor nu is de bewering in ieder geval al niet waar.


Omar Sy en François Cluzet
INTOUCHABLES vertelt het waargebeurde verhaal van een geheel verlamde aristocraat die een vriendschap opbouwt met zijn uit de banlieue afkomstige verzorger. De film is gebaseerd op het autobiografische boek Le Second Souffle van Philippe Pozzo di Borgo. De film draait vanaf 22 maart 2012 in de Nederlandse bioscopen.

James Caan als Jack Glenn en Sharon Stone als naamloos meisje 
LES UNS ET LES AUTRES volgt vier families met verschillende nationaliteiten (Frans, Duits, Russisch en Amerikaans). Alle vier hebben een passie voor muziek. De verschillende verhaallijnen kruisen elkaar en daarbij heeft elke een eigen filmscore. De grootste gebeurtenis in de film is de Tweede Wereldoorlog, die de verhalen van de vier families bij elkaar brengt en het lot van allen bepaalt. Hoewel de personages fictief zijn, zijn ze gebaseerd op beroemdheden als Édith Piaf, Josephine Baker, Herbert von Karajan, Glenn Miller en Rudolf Noerejev. De Bolero brengt aan het eind van de 184 minuten durende film alle vier families samen. De film ging op 28 januari 1982 in Nederland in première.
Bekijk de Boléro op YouTube, fragment uit de film (waarschuwing: is wel de slotscène)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten