zaterdag 18 augustus 2012

Van dingen die voorbij gaan...

Voormalige video-hotspot in Baarle-Nassau
Internet zorgt voor grote veranderingen, zowel voor winkels als postorderbedrijven. Voor sommige winkelsoorten is internet zelfs de doodsteek geweest: achtereenvolgens voor de fotowinkels, de cd- en dvd-winkel en videotheken. Hieronder de teloorgang in beeld van een dvd-loket waarmee je ooit 24 uur per dag je filmhonger kon stillen. Eens gewild!



Chaamseweg 32 in Baarle-Nassau
Hier komt niets meer uit

Movie Max was samen met Videoland onderdeel van marktleider Entertainment Retail Group

Nu resten een loket en een poster
Movie Max was samen met Videoland vanaf 2006 onderdeel van de Entertainment Retail Group (ERG) dat november 2010 failliet ging. In vijf jaar liep het aantal winkels van beide formules in Nederland en België terug van 650 naar 420. Sinds het topjaar 2005 - met een omzet van €108 miljoen - gaat het bergafwaarts met de Nederlandse videotheken. Accountantskantoor PWC voorspelt een terugloop in omzet tot €48 miljoen in 2014, een jaarlijkse afname van bijna 5%. De hoge breedbandpenetratie maakt Nederland een belofte voor video on demand , het rechtstreeks films bestellen voor eenmalig gebruik via de digitale televisie. Dat betekent extra pijn voor de videotheken, concludeert PWC.

Niet alleen grote ketens gaan ten onder, ook een Amsterdamse gigant als Videotheek Sloterplas/Big Brother aan de Postjesweg sloot op zondag 8 mei 2011 na 32 jaar kijkers van vers videovoer te hebben voorzien. In het handelsregister van de kamer van koophandel stonden in Amsterdam in januari 2011 nog slechts 41 videotheken ingeschreven, terwijl dit er in 2006 78 waren en in 2001 nog zelfs 97. De nog bestaande Movie Max- en Videolandwinkels hebben de laatste jaren onder meer hun omzet uit de verkoop van bijvoorbeeld ijs en andere versnaperingen, evenals tweedehands-dvd's en computerspellen, weten op te voeren. Of dat voldoende is, zal de tijd leren...

Anno 2012 lijkt het erop dat boekwinkels de volgende slachtoffers van de veranderde vrijetijdsbesteding zijn. Of niet? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten