zondag 22 juli 2012

Een bezoek aan de centrale openbare bibliotheek van Hamburg


Hamburg is met 1.760.00 inwoners de op één na grootste stad van Duitsland en de grootste havenstad. De stad aan de Elbe heeft een grote populatie inwoners zonder de Duitse nationaliteit: 14,2%. De groep bestaat vooral uit Turken, ex-Joegoslaven en Polen. Voor deze doelgroep heeft de bibliotheek Hamburg kostenloze gespreksgroepen in het Duits (Dialog in Deutsch) opgericht en dat project won in 2012 de Max-Brauer Preis. De gespreksgroepen vinden op maar liefst 33 van de 35 vestigingen plaats. Ook is er in de centrale bibliotheek een grote collectie boeken, tijdschriften en kranten aanwezig plus databestanden en een themacollectie 'Deutsch als Zweitsprache'.



De Zentralbibliothek aan Hühnerposten 1 is open van maandag tot en met zaterdag van 11.00-19.00 uur. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen. Op niveau 1 vindt de bezoeker de jeugdafdeling, de dvd's en het leescafé, op niveau 2 is romanafdeling en een deel van de studieboeken en op niveau 3 staat het vervolg van de studieboeken. Op de derde etage zit ook het Lern- und Informations-Zentrum (LIZ). Daar kunnen bibliotheekleden toegang krijgen tot de digitale bibliotheek en de krantenbank. Er staan ook computers waar e-learning bestanden op te vinden zijn in diverse studierichtingen waaronder talen, economie, communicatie en recht. Hiervoor moet je lid zijn. Ook zijn er twee pc's waar cd-roms, dvdroms, dvd's en cd's uit de bibliotheek getest kunnen worden. Voor het gebruik van internet op een van de meer dan 20 computers moet betaald worden. Er 7 computers beschikbaar waarop gescand kan worden en waarop Word, Excel en Powerpoint beschikbaar zijn. Ook het fotobewerkingsprogramma Gimp is geïnstalleerd. Voor het gebruik hiervan moet ook betaald worden. Betalen kan via de ticketstations waar je een bon met code krijgt. Resterend tegoed uitbetalen is NIET mogelijk, bon blijft wel geldig voor een volgend gebruik. Internet en Office is 10 cent per 6 minuten, een print kost 10 cent per pagina.


In het verzamelgebouw zit naast de bibliotheek ook het Goethe Institut
Kunstwerk van Stephan Balkenhol uit 2004

Mann

Frau

Mann und Frau (titel van het werk)





Retourmachine

Servicebalie en retourmachine

Leescafé

Kluisjes voor jassen en tassen

Logo voor de jeugdbibliotheek

Jeugdafdeling

Boeken voor de kids op onderwerp

Kleurig bestickerd per onderwerp

Gezellig zitmeubel

Blik op deel van jeugdhoek

Nog een populair onderwerp voor jongeren: circus

Kar met teruggebrachte boeken: materialen mogen gepakt worden

Films van over de hele wereld op taal gerangschikt

Met behoorlijk wat Nederlandse en Vlaamse films

Hoek met boeken en zitplek voor tieners

Blik op volwassenenafdeling

Krantenzaal

De muziekafdeling

Deel van de systematische opstelling

Bladmuziek

Systematische indeling van de muziekcd's

Veel aandacht ook voor de stripcollectie


Stripboeken ingedeeld naar genre

Mandjes om materialen mee uit te zoeken

Lern- und Informations-Zentrum (LIZ)

Internetten en Officeprogramma's kosten 50 cent per 30 minuten

Blik op de internet- en Office-pc's

Affiches om te attenderen op de Duitse spreek-bijeenkomsten

Plein voor de bibliotheek

Elke paar minuten een trein


Treinstation tegenover de bibliotheek



En na zo´n langdurig bezoek aan de stad waarnaar de lekkernij vernoemd is, kan je hier natuurlijk niet aan voorbij gaan...




Bijzonderder is de niet bij McDonald's, maar elders wel verkrijgbare fritz-Kola, die wordt alleen in Hamburg gebrouwen en verkocht. Met extra veel caffeïne. fritz maakt ook andere frisdranken voor de lokale markt. Alleen in flesjes verkrijgbaar.

Vijf van de negen dranken uit het assortiment van de firma fritz-kola

Website van de Hamburgse bibliotheken
fritz-kola

Geen opmerkingen:

Een reactie posten