zondag 22 juli 2012

Een literair bezoek aan Lübeck: bibliotheek, Günther Grass, Heinrich und Thomas Mann

De Hanzestad Lübeck ligt aan de monding van de Trave in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein en heeft 210.232 inwoners. Het is een vestingstad met vele oude monumenten, twee stadspoorten en resten van de stadsmuur. De openbare bibliotheek zit in zowel een oud als een nieuw gebouw. Beiden panden zijn aan elkaar gekoppeld aan de Hundestraße 5-17. De Stadtbibliothek Lübeck is open van maandag tot en met vrijdag van 10.00-19.00 uur en op zaterdag van 09.00-13.00 uur.







Entree

Te koop




Goed verzorgde binnentuin


Zelfs de planten bloeien

Geen restaurant voor het publiek

Uitzicht vanaf het balkon van de bibliotheek

Ander uitzicht

Zitje op balkon van de bibliotheek


Deel van de systematische indeling van de boeken

Stripbakken


Winkel met brochures en kleine artikelen


Rij met werkstations voor publiek

Deel van de dvd-collectie

Huren avm tegen betaling

Website Stadtbibliothek Lübeck

Na de bibliotheek is er nog volop literair te wandelen in Lübeck. Een bezoek aan het Günther Grass Haus bijvoorbeeld. In 1999 ontving Gunther Grass de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn bekendste boek is Die Blechtrommel uit 1959 (ook verfilmd).

Günther Grass Haus

Schrijver Günther Grass

Glockengießerstraße 21
En daarna kun je nog verder de literaire geschiedenis door in het Heinrich und Thomas Mann Zentrum/Buddenbrookhaus. Heinrich Mann (Lübeck, 27 maart 1871 - Santa Monica (Californië), 11 maart 1950) was een Duits schrijver. Zijn jongere broer Thomas werd ook schrijver. Paul Thomas Mann (Lübeck, 6 juni 1875 - Zürich, 12 augustus 1955) kreeg in 1929 de Nobelprijs voor de Literatuur.






Het huis ten voeten uit

Na al die literaire bezoekjes mag je wel wat (veel) van de plaatselijke specialiteiten ;-)

De stad is bekend om de traditionele productie van marsepein. "Lübecker Marzipan" is door de Europese Unie erkend als beschermde oorsprongsbenaming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten