zondag 22 juli 2012

Tanende populariteit van The Beatles en stijgende van The Rolling Stones?

Hamburg is de stad waar voor The Beatles de victorie begon. In mei 2009 opende het Beatles-museum Beatlemania Hamburg haar deuren. Helaas voor de vele Beatles-fans: op 30 juni 2012 was het museum voor het laatst open (de dag waarop ik er bij toeval was). Een kleine impressie van de Beatles-Platz en het museum. En geen artikel over The Beatles zonder dat The Rolling Stones er ook in voorkomen...



Het drie jaar geleden geopende Beatles-museum was een 1300 vierkante meter groot particulier initiatief aan de Beatles-Platz. 
Gevel van het museum
Etalage

Entree



Tarieven


De collectie was verdeeld over vijf etages.






Op de website van het museum is voorlopig nog een kleine impressie te krijgen van de collectie. 

Het museum lag bij de populaire Reeperbahn -vol met toeristen en jonge Duitsers die een vrijgezellenfeestje vieren- dus de locatie was goed. Waarschijnlijk was de toegangsprijs van 12 euro te hoog en bleven bezoekers mogelijk daardoor weg. Ook kreeg het museum geen financiële ondersteuning van de stad. De collectie en de speciale tentoonstellingen trokken in die drie jaar 150.000 bezoekers. Wat blijft is het Beatlesplein (Beatles-Platz) en de beeldengroep daarop. 




Beeldengroep

The Beatles in was kunnen bekeken worden in het Panoptikum, het wassenbeeldenmuseum aan de Spielbudenplatz 3, vlakbij de Reeperbahn.




Zeg je The Beatles, dan zeg je daarna... The Stones. De grote concurrenten van The Beatles sieren in dezelfde week van de museumsluiting de cover van Der Spiegel vanwege hun 50-jarig jubileum.



Eerder in 2012 opende een Rolling Stones-museum in Duitsland. Het enige aan de Rolling Stones gewijde museum is een privé-initiatief van de 62-jarige ex-bankier Ulrich Schröder. Het vond onderdak in een huis in het 10.000 inwoners tellende stadje Lüchow in Nedersaksen. Schröder pakt uit met onder andere instrumenten, affiches en zeldzame plaatpersingen. In mei 2012 was het museum reeds gedeeltelijk toegankelijk, met een rel over een vrouwonvriendelijke toilet als gevolg. Maar The Rolling Stones zonder rellen, dat zou ook niet kunnen ;-)

Ontwerp van Nederlandse Meike van Schijndel

Stones Fan Museum Lüchow (Wendland)
Ulrich Schröder
Dr.-Lindemann-Straße 14
29439 Lüchow
Duitsland


In Nederland bestaat het Beatles-museum nog wel. Voor 2,50 euro entree kun je terecht aan de Kanaalkade 21A in Alkmaar.
Kanaalkade 21A in Alkmaar: Beatles in Blokker en meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten